Малка рисунка на майка и дете, с черен туш и без рамка, купена за 30

...
Малка рисунка на майка и дете, с черен туш и без рамка, купена за 30
Коментари Харесай

Рисунка, купена за $30, се оказа шедьовър на Дюрер за $50 млн.

Малка рисунка на майка и дете, с черен туш и без рамка, купена за 30 $ от гаражна разпродажба в Конкорд, Масачузетс, се оказа работа на основната фигура в Северния Ренесанс, немския художник Албрехт Дюрер, отпреди преди към 500 години с вероятна стойност 50 милиона $, заяви TheArtNewspaper.

Удивителното е, че откриването на сходни изключителни находки на разпродажби, битпазари, както и на тавани, в изби и по стени, не са изключително необикновени. Намирането на рисунката на Дюрер е точно подобен случай.

Рисунката принадлежала на пенсионирания архитект Жан-Пол Карлхейн. След неговата гибел, децата му я продали за 30 $, за какво считали, че е отпечатък. Купувачът, неназован човек от Масачузетс, също не знаел с какво се е сдобил.

Две години по-късно, търговецът на творби на изкуството, Клифърд Шорър, научил за творбата и изискал да я види. „ Моментът, в който видях, че това наистина е работа на Дюрер, беше невероятно трогателен “, каза Шорър пред ArtNewspaper. 

За да бъде изцяло сигурен, че откритието не е фалшификат,  Шорър изпратил рисунката на специалисти. Те я подложили на проучвания в продължение на две години, до момента в който открият без подозрения, че тя представлява неизвестна до тогава, но автентична работа на Албрехт Дюрер.

Една огромна улика: специалистите са разпознали монограма на Дюрер - " AD " - който е бил изписан със същия туш, използван в рисунката. Освен това хартията е имала добре познатия воден знак – тризъбец – който художникът употребява допълнително от 200 творби.

Рисунката, неотдавна наречена „ Богородица с дете с цвете на тревиста скамейка “, е датирана от 1503 година, и в този момент се счита за предварителна скица за картината на Дюрер „ Богородица измежду голям брой животни “.

В момента тя може дя се види в галерията Agnew`s в Лондон. Купувачът от Масачузетс към този момент е получил предплатено 100 000 $ и когато творбата бъде продадено, ще получи останалата сума.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР